Waarom moeten ze bij jou zijn?
28 januari 2022 

Waarom moeten ze bij jou zijn?

Het juiste verhaal levert jou meer omzet op!

Als ik met ondernemers in gesprek ben over hun bedrijf zijn we het over één ding meestal snel eens;   klanten moeten bij hen zijn! En dat snap ik prima want omzet is tenslotte omzet en altijd meer dan welkom. Maar, als ik dan vervolgens vraag waarom klanten nu speciaal bij dit bedrijf moeten zijn, dan hoor ik wat gestamel en komen er hooguit wat containerbegrippen uit zoals; “daarom” en “omdat wij de leukste winkel zijn ”of “Omdat wij super klantvriendelijk zijn”. Helaas zijn dat echter voor klanten geen redenen om overeind te springen om naar de winkel te gaan.

Ik roep dan vaak, als jijzelf niet weet waarom klanten bij jou moeten zijn, hoe moet die klant dat dan wél weten?

Als jij graag wilt dat meer klanten bij jou komen, dan zul je ze dat zelf met een goed doordacht verhaal moeten vertellen. Ik kan je vertellen dat dit echt niet even een kwestie is van fanatiek op je duim zuigen, maar als het je lukt om het juiste verhaal op de juiste manier in omloop te brengen kan je dit echt een flinke boost van je omzet bezorgen.

Gelukkig heb ik wel een recept om dit verhaal in elkaar te mixen.

Op basis van dit recept gaat het vast lukken!

Het juiste verhaal moet aan een aantal belangrijke dingen voldoen.

  1. Het moet aan jouw (potentiële) klanten in één klap helder maken wat jouw bedrijf toevoegt aan het leven van jouw klant. Wat maakt jouw bedrijf nu echt anders dan andere aanbieders? (dit is echt lastig en zal je dus echt zorgvuldig en eventueel met hulp van iemand anders moeten doen) Maar nogmaals, het is de moeite meer dan waard!
  2. Het verhaal moet zo kort en bondig zijn als maar enigszins mogelijk is. Ieder onnodig woord is er een teveel. Een mooi voorbeeld van een opticien vind ik; “Wij zetten jouw ogen weer op scherp!”. Iets meer tekst mag ook best zolang het maar overduidelijk is wat je te vertellen hebt.
  3. Het verhaal moet snel te begrijpen zijn en aanzetten tot directe actie. De hele wereld schreeuwt voortdurend om de aandacht van consumenten. De aandachtspanne is dus kort. Bovendien als jij de klant nu niet triggert en aanzet tot actie doet jouw concurrent dat wel over 1 minuut.
  4. Het verhaal moet bij de toehoorders blijven plakken. Als het verhaal origineel is of grappig ( pas op! Humor kan heel goed werken, maar het moet ondersteunend zijn en géén doel op zich!) en bovenal heel herkenbaar  dan heb je kans dat het even blijft plakken in het hoofd van consumenten. En juist dat is wat je wilt! Wat is mooier dan dat de klant in zijn hoofd bezig is met jouw bedrijf?
  5. Het verhaal moet heel gemakkelijk door de klant foutloos kunnen worden onthouden. En dat is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat klanten jouw verhaal ook foutloos kunnen doorvertellen aan andere consumenten in hun omgeving. Belangrijk is vooral dat foutloos, want we kennen allemaal dat spelletje waarbij ik jou iets vertel, jij vertelt dit door aan de persoon naast jou en dat doen we nog een keer of vier. Nummer 5 vertelt het verhaal dan weer aan mij. En opeens herken ik mijn eigen verhaal niet meer. Schaam je niet om jouw verhaal op deze manier te testen! En pas het waar nodig aan.
  6. Het verhaal moet bij voorkeur ook leuk zijn om door te vertellen. Dat kan zijn omdat het ook echt heel leuk is, maar veiliger en vaak ook effectiever is om ervoor te zorgen dat het toegevoegde waarde heeft voor mensen die het horen. Eindelijk horen ze waar en hoe ze een probleem op kunnen lossen waar ze al langer mee worstelen.
  7. Het verhaal moet ook echt jouw verhaal zijn en dat ook blijven. Zoals gezegd, het ontwikkelen van het juiste verhaal is vaak een kwestie van bloed zweet en tranen. Je zult zien dat je het ook nog wel een paar keer moet aanpassen om uiteindelijk heel dicht bij het juiste verhaal te komen. Maar als het dan uiteindelijk is gelukt, dan wil je niet dat iemand anders ermee aan de haal gaat. Weet dan dat je dit soort verhalen, slagzinnen, ofwel “pay offs” ook juridisch kunt beschermen. Google daarvoor maar eens op “beschermen intellectuele eigendommen”. Dat is de moeite meer dan waard!

Van uitstel krijg je geen extra omzet!

Juist nu staan veel consumenten open voor nieuwe impulsen als gevolg van Corona. In de markt zien we dan ook veel consumenten zich heroriënteren en andere keuzes maken.

Ga hier echt mee aan de slag en help die consumenten om een goed onderbouwde keuze te maken voor jouw bedrijf. Het maken van dit juiste verhaal is niet alleen maar veel werk, het is ook echt leuk om te doen en met deze checklist gaat het jou ook vast lukken. Veel succes!

Over de schrijver
Fred Rutgers, (retail) trendwatcher, Retail en B2C expert, High-end businesscoach, Author and public speaker
Reactie plaatsen